Detailing interior (curatare tapiterie, bord si alte suprafete, plus aplicarea unei protectii)
Interiorul unei masini moderne este realizat dintr-o varietate de materiale si are numeroase suprafete curbe, fante, nise, plus o serie de echipamente sensibile la praf si umezeala.
Detailing-ul interiorului necesita o buna cunoastere a caracteristicilor acestor materiale si a recomandarilor producatorilor privind intretinerea lor.
Operatii de detailing interior
Aspirare
Aspirarea mochetei se face cu ajutorul unei perii tari cu care se freaca. Acest procedeu urmareste scoaterea nisipului si a prafului din mocheta. Un alt accesoriu folosit in aspirare este pistolul de aer in linie cu care se sufla in prealabil gratarele, cusaturile, imbinarile si, in general, spatiile inguste si foarte greu accesibile.
Curatarea petelor
Pentru petele de pe mocheta, plafon si tapiterie se folosesc curatitori specifici cu grad de putere in functie de tipul petei.
Samponarea si curatarea suprafetelor textile
Ulterior curatarii de mai sus, se realizeaza o samponare generala a intregii suprafete. Este vorba de intreaga mocheta, de partile textile ale tapiteriei si de suprafetele de vinil.
Extractie
Pentru aceasta operatie se foloseste un aspirator special.
Tratament piele
Pentru a-si pastra aspectul si calitatile, finisajele din piele necesita o ingrijire deosebita care are rolul de a preveni deshidratarea.
Pielea deshidratata isi pierde elasticitatea, se intareste si devine casanta. Rezultatul: rosaturi premature si fisurari care dau un aspect de uzat si vechi.
Tratamentul pielii se face din doi pasi:
Curatarea cu un curatitor special cu pH-ul echilibrat in asa fel incat sa nu atace pielea
Folosirea unui balsam special proiectat care intra rapid in piele redandu-i elasticitatea si moliciunea.
Polisare
Termenul Polisare sau Polishare cum este cunoscut de majoritatea detinatorilor de autoturism, reprezinta acelasi lucru si anume operatiunea de lustruire cu componente abrazive succesive pana la obtinerea rezultatului dorit.
Polisarea se poate executa manual, cu un efort considerabil si rezultate acceptabile sau mecanic,asa cum lucram noi cu masini speciale rotative sau rotativ-orbitale si cu rezultate net superioare dar care depind totusi in mare masura de cativa factori, cum ar fi : priceperea si experienta celui ce executa operatiunea, tipul materialelor folosite, temperatura mediului ambiant din locatia unde se realizeaza polisarea.
Polisarea se recomanda autoturismelor ce au suferit in decursul timpului deteriorarea luciului caracteristic al vopselei proaspete. Din pacate, sunt foarte multi factori ce contribuie in mod negativ la procesul de deteriorare ( matuire ) a vopselei
Cel mai important factor favorizant al procesului de matuire tine de spalarea masinii: cum si cu ce o spalam. Spalarea manuala facuta pe fuga la spalatoriile de cartier poate fi extrem de nociva datorita neglijentei de a nu pastra cat mai curati buretii cu care se indeparteaza mizeria de catre lucratori.In plus, locatiile unde pompele de presiune nu sunt echipate cu filtre de oprire a impuritatilor sau folosirea de detergenti cat mai agresivi din dorinta de a finaliza cat mai repede spalarea contribuie la degradarea rapida a calitatii vopselei initiale.
Utilizarea de detergenti casnici atunci cand hotaram sa ne spalam vara singuri la curte masina constituie o greseala impardonabila ce afecteaza vopseaua.